Cordyceps Musk: Hoe hij de wereld overneemt, één bedrijf tegelijk
- Frame out
- 1 jan
- 3 minuten om te lezen
Hebt u ooit gehoord van de Cordyceps-schimmel? Een fascinerend natuurverschijnsel, dat moet gezegd worden. Deze schimmel infecteert een insect, neemt het volledig over, en laat het vervolgens sterven terwijl de schimmel vrolijk verder groeit. De insecten worden zombies. Waarom ik hierover begin? Omdat het me doet denken aan een zekere rijkste man ter wereld. Een man die, net als die schimmel, zijn omgeving volledig overneemt, anderen gebruikt voor zijn doelen, en daarna zonder blikken of blozen verdergaat: Elon Musk.
Ooit een visionair. Zo presenteerde hij zich althans. De man die met Tesla de wereld zou redden, een pionier in duurzaamheid. Prachtig, nietwaar? Maar laten we het verhaal zuiver houden: Musk heeft Tesla niet opgericht. Die eer komt toe aan Marc Tarpenning en Martin Eberhard. Zij legden de basis, zij bouwden het bedrijf. Musk stapte in toen het idee al stond, pompte er kapitaal in en, dat moet je hem nageven, maakte er een wereldspeler van. Maar een uitvinder? Nee. En het patroon herhaalt zich. Met PayPal, SpaceX en Neuralink strijkt hij graag de eer op, terwijl anderen vaak de grondleggers waren.
Een bijzonder feitje uit zijn Tesla-dagen, dat u wellicht niet kent: terwijl hij met veel bombarie Tesla als duurzaamheidsboegbeeld presenteerde, investeerde hij rustig in de fossiele industrie. Jawel, terwijl hij de elektrische auto als redding voor de planeet verkocht, kocht hij voor tientallen miljoenen aandelen in ExxonMobil en Chevron. Dat mag natuurlijk, maar het wringt wel. Alsof een vegetariër aandelen neemt in een slagerij, toch?
En toen, zijn politieke ontwaking. In mei 2022 presenteerde Musk zich plotseling als Republikein. Opmerkelijk, voor iemand die ooit het klimaat bovenaan zijn prioriteitenlijst had staan. Maar goed, ieder mens mag van mening veranderen. Wat wel opviel, was dat Business Insider nog diezelfde dag een verhaal publiceerde over een SpaceX-medewerkster die hem beschuldigde van seksueel wangedrag. Toeval of niet, SpaceX schikte voor een bedrag van $250.000. Een pijnlijk hoofdstuk voor iemand die zichzelf graag als moreel voorbeeld neerzet.
Zijn idealen leken intussen te verschuiven. Van het redden van de planeet naar het redden van de mensheid – door bevolkingsgroei. Vrouwen moesten baren, gezinnen moesten groot zijn, anders zou de wereld ten onder gaan. Een interessante boodschap, vooral omdat zijn eigen kinderen veelal via IVF en draagmoeders zijn verwekt. Begrijp me niet verkeerd, IVF is een prachtige technologie, maar voor iemand met een pro-life-standpunt roept het wel vragen op. Wat gebeurt er met die overtollige embryo’s die niet worden gebruikt? Die worden vernietigd. Ironisch genoeg minder 'pro-leven' dan zelfs een enkele abortus.
En dan Twitter. Nu bijna twee jaar in zijn bezit, en wat ooit een platform was voor debat en vrije meningsuiting, lijkt steeds meer een speeltuin voor zijn ego. Eerst deed hij een poging om extremisten te weren, maar omarmde ze om ze vervolgens te weren. Niet veel later omarmde hij de “Kek”-cultuur, een symbool van extreemrechts, en veranderde hij zijn naam naar Kekius Maximus. Het is alsof de Cordyceps-schimmel hier opnieuw toeslaat: Prijs de nieuwe Cordyceps extreemrechtse memekoning, anders sterft u de Capslockdood.
Waar staan we nu? Bij een man die ooit een visionair leek, maar nu vooral een paradox is. Hij noemt zichzelf de redder van de mensheid, maar handelt als iemand die vooral zichzelf wil redden. En misschien is dat het wel: Musk weet dondersgoed dat hij, met zijn gebrek aan charisma en zijn neiging tot drammerigheid, nooit democratisch gekozen zou worden als leider. Een eigen identiteit heeft hij niet, dus bestudeert hij anderen, om vervolgens hun identiteit te stelen. Hij heeft de flair van een ondernemer, maar mist de charme van een staatsman. Daarom gedraagt hij zich als die schimmel: hij neemt zonder toestemming de controle over en duldt geen tegenspraak. Want laten we eerlijk zijn, als de mensheid hem echt op een voetstuk had willen zetten, dan hadden we dat allang gedaan. Maar blijkbaar is er een verschil tussen bewondering voor zijn bedrijven en vertrouwen in hem als mens.
コメント